Quantcast
Channel: En stickmanikers loggbok
Viewing all 274 articles
Browse latest View live

Silke i sidled

$
0
0

 Fortsätter testa det fina garnet i silke som jag fyndade från Ebay för en månad sen. Det känns verkligen exklusivt med detta material, så lätt och mjukt. Och sprött, vilket är ett elände.  Här hade flera haverier när garnet gick av under mitt i stickprocessen. Så nästa gång blir det två trådar ihop, det funkar som tur är fint att kombinera med annat tåligare garn till exempel lin.
Toppen är är stickad i sidled med ärmar som sluttar på ovansidan, där sömmen alltså hamnar, lite som på en kimono. Mitt på ena axeln har jag bytt färg, lika både fram och bak.








Syprojekt; särk och barnförkläde

$
0
0


 Det är sommar och då går jag lite utanför ramarna och syr istället för att sticka, små lagom projekt som är färdiga på någon timma. Behövde ett nytt nattlinne, så ett skjorttyg som jag haft liggande fick bli en luftig särk. Inget mönster behövdes här.

Till lilla Sigrid som snart är ett år  blev det en förklädesklänning med foder av tyger ur gömmorna. Här har jag använt ett mönster från den här bloggen.



T-shirt och linne

$
0
0




Planen var att sticka en t-shirt och linne i klassisk modell. Därför lade jag ner ordentligt med tid på de här modellerna, mätte på konfektionssydda plagg med den form jag ville åt innan innan jag  körde igång i DesignaKnit. Vanligtvis tar jag lite genvägar med enklare modeller. T-shirten har isydd ärm och så lade jag ner extra jobb med att få fina intag runt hals och ärmhål.

Omsorgen betalade sig - nu har jag två grundmodeller som sitter som de ska. Det melerade lingarnet från Litauen gör sig särskilt bra här dessutom.






Slumpmässiga hål

$
0
0




 Med till landet har jag en gammal Brother utan extra finesser. Lingarn från vägen upp; det blev stopp i både Växbo och på Hälsningslands väveri.  Köpte koner med billigt entrådigt lingarn för som jag  mixar lite efter behag. Efter behag, eller slumpmässigt har också hålmönstret fått bli. Har växlat mellan att göra hålen för hand och att köra med hålkort, men med utglesade hål. Hade bara med några enstaka kort, men ofta  gör begränsning att det känns lättare och mer kravlöst.  Lite som en sliten norrländsk ladugårdsvägg tycker jag den blev i de här färgerna. Själva modellen är också grovt tillyxad, bara raka delar.





Utglesade hål

$
0
0


Brothermaskiner är bra på hål. Det inser jag nu äntligen efter många år vid olika stickmaskiner. Här har jag testat ett av de kort som följde med när jag köpte maskinen begagnad för många år sen, men jag har kört fyra varv med vanlig släde , därav det utglesade hålmönstret. Grått/oblekt lin i dubbla tunna trådar, hemfärgat blått i kanten. Kanske blir det en virkad kant runt halsen vad det lider.






Jacquard

$
0
0


Jacquard i två färger, äntligen! Får tacka den regniga sommaren som har gett mig tid att testa lite. Det går bättre än väntat, men det är mycket att tänka på.  Jag har använt metoden där varannan nål används på resårbädden och som ger ett svagt skuggmönster på avigsidan. Några större projekt vet jag inte om det någonsin blir i den här metoden. Efter första provlapparna här ovan vågade jag mig på en barnhalsduk, 700 varv för att få till en meter ungefär. Frågan är om det är värt besväret, men det är en upplevelse att producera stickat utan rullande kanter och lösa trådar. 





Klassisk babykofta med beskrivning

$
0
0


 Babykofta nummer tre i  klassisk modell på stickmaskin. Tidigare varianter kan ses här!
 Koftan stickas alltså med stickmaskinen inställd på skip/slipstitch. Man börjar i ena knäppkanten fram och stickar sedan hela vägen runt och monterar "as you go" det vill säga under tiden. Endast den lilla halskanten behöver läggas till efteråt.



Beskrivning

Stickfasthet;  32 maskor/40 varv på 10 cm. DesignaKnit och elektronisk maskin behövs. Färgbyte vart 6:e varv. Storlek cirka 3 månader.

Framstycke 1;
Kant ; lägg upp med fast uppläggning eller hjälpgarn v43+h43 m (86 totalt). Ett steg stramare maskspänning än normalt.
Sticka 9 v, gör ett hålvarv; var 3 maska flyttas till nålen intill, sticka 9 v. Sätt ihop kanten. Nollställ räkneverket.
Ställ in maskinen på skip, normal maskspänning  och starta mönstret enligt diagrammet;


Sticka 78 varv. Byt färg vart 6:e varv.
Skjut alla nålar utom 45 i höger sida i viloläge. Sticka ca 10 v med hjälpgarn över de 45 nålarna i arbetsläge. Nollställ räkneverket.

Ärm 1;
Ställ alla nålar i arbetsläge. Byt till mönster för ärm enligt diagrammet;


Sticka 84varv.  Nollställ räkneverket.

Bakstycke;
Häng på maskorna från det sista varvet på framstycket på de 45 nålarna längst till höger.
Ställ in mönstret enligt översta diagrammet.
Sticka 144 varv. Ställ alla nålar utom 45 i höger sida i viloläge och sticka med hjälpgarn över dessa.
Nollställ räkneverket.

Ärm 2:
Stickas som ärm 1

Framstycke 2:
Stickas som framstycke 1. Avsluta med knäppkant. Jag har valt att göra 5 knapphål (hål vid v 2 och 15 på kanten)


Montering;
Sprätta bort allt hjälpgarn.
Plocka upp cirka 70 m längs halskanten. Maskspänning ett steg stramare än normalt. Sticka 12 varv, maska av. Vik in och sy fast knäppkanten och runt knapphålen.
Man kan välja om man vill ha koftan med avigan ut eller in. Kanterna som monteras i maskinen blir lite snyggare om man väljer alternativet med avigan ut, som här.





Roligt om någon vill testa. Kanske är diagrammen lite svåra att tyda. Säg till i så fall så försöker  jag lägga upp själva  DaK- filerna i stället.


Varianter av "Lätt som en molnslöja"

$
0
0


 Sjalen  "Lätt som en molnslöja" från  försommaren har fått flera efterföljare. Har sett antal varianter som andra stickat efter beskrivningen, vilket är roligt!  Själv har jag tappat bort den första under sommarens äventyr men det går fort att sticka nya. Dessa två i silke/lin har dubbelt så långt , det vill säga 20 varv, mellan uttagen i sidan och då blir uddarna mer tydliga. Har också testat att börja de förkortade varven lite tidigare så att det blir taggar hela vägen runt mitten där sjalen är som bredast. Och det är inte slut på varianterna än!











Diffusa prickar i jacquard.

$
0
0

Mitt första (och kanske enda) stora projekt i jacquard; en halsduk med diffusa prickar. Själva prickarna gjorde jag först i Photoshop, förde över bilden till DesignaKnit för att göra den möjlig att läsa för stickmaskinen. Jacquard blir fint, man slipper lösa trådar, materialet blir oerhört töjbart i alla riktningar och slätt. Men det tar sin tid att sticka, blir det fel och om man tappar några maskor är man bortom all räddning och måste börja om. Eller bli tvungen att montera bor en bit efteråt, som det blev för mig.
Nåväl; jag är glad och stolt att jag nu har min halsduk. Nu blir det nog enklare metoder på maskinen ett tag!






Småplock

$
0
0

Jag testar tekniker och infall, det blir provlappar och ännu fler provlappar. Ovan slumpmässiga hål, en gammal idé som kanske bär vidare.   Hålmönster vill sig bättre på Brother, men eftersom jag bara har en hålkortsmaskin av det märket går det långsamt. Hur ska man klippa ett mönster som detta?



Svinghålsmönster enligt beskrivning som jag hittat  här. Äntligen är jag såpass vän med resårbädden så jag klarar det. men större projekt, nja....


    Lite enklare småplock  i lingarn, tryggt och hemtamt att ta till.

Topdown poncho

$
0
0




Fick för mig att testa metoden när man stickar uppifrån och ner; topdown, och så bara fortsätta lite längre på varje del och sedan montera ihop hela härligheten till en poncho. Ner till det att ökningarna slutar är den alltså monterad direkt i maskinen.  Har testat fram en lite mer arbetad metod för att slippa små hål längs raglanskärningen. Ett så här rustikt plagg kräver det tycker jag. Sedan har jag kompletterat med att sticka muddar runt hålen fram. Hela projektet var som vanligt en vild chansning, men resultatet blev ok.  Använde merinoull i kakaobrunt plus en tunn tråd bomull vilken ger en lite randig effekt som jag irriterar mig lite på. Men, men i stort sett nöjd, det här plagget blir bra att mysa i nu när det håller på att bli kyligare.














Spets i lin

$
0
0




 Gamla Brother, hålkortsmaskinen med spetssläde,  kör pålitligt och tryggt som en gammal traktor även i ett så stumt och omedgörligt material som lin. Garnet har jag haft liggande sedan en våg av intresse för batikfärgning drabbade för ett antal år sen. Det jag har kvar är något helt eller halvt hekto av ett antal färger, somliga omknutna i badet för att uppnå någon slags ikat-effekt. Denna tidsödande procedur är jag numera för lat för, köper färdigt garn på kon istället.  Så den blir garanterat unik denna.
Spetsmönstret då? Jo, här testade jag en bunt gamla hålkort. Just detta som jag fastnade för är nog inte tänkt för spets egentligen, men jag tejpade för några hål och tyckte det blev bra så här. Det är relativt snabbstickat, bara två varv med spetssläden åt gången.


Topdown overall till Sigrid

$
0
0

Gosig som en liten björnunge är lilla Sigrid i sin nya overall i merinoull. Tanken är att den ska få plats under ett kraftigare ytterplagg sen när det blir kallare. 
Overallen är stickad enligt favoritkonceptet topdown,  med den raglanmetod utan hål som testades fram när jag stickade ponchon i samma garn och på samma sätt.  Grundreceptet är till en tröja som denna, men det går förstås att bara fortsätta sticka neråt och avsluta med ben.
 Det finns fullvuxna här som säger sig vilja ha en likadan, men där sätter jag gränsen!







Åkpåse och sockor till Hilma

$
0
0

Det börjar bli kallare och de små behöver hållas varma. Stickar en åkpåse till nyfödda Hilma. Lite mönstermix får det bli och en huva, som orsakar mig en del huvudbry, men nu är den på plats. 
Jag är heller ingen fena på sockor, men har lyckats få fram en användbart koncept efter en del trixande. Osäker på om det egentligen är värt besväret att krångla med resårbädd, förflyttningar av maskor och montering i ett så litet projekt som babysockor, de går ju så snabbt att sticka för hand. Men jag ville testa.




Slingrigt

$
0
0

Slingrigt mönster i skip, en idé som hänger med sedan jag stickade en top i den här mer böljande varianten av mönstret för några år sen. Det är intressant när mönster ger en känsla av tredimensionell form med ljus och skugga. Här har jag använt tunna garner med en blandning av ull och silke. Tänker mig att montera ihop det hela till en poncho.





Stickad bild från Nordingrå

$
0
0




Jag den stora glädjen att få ha en liten del i en släktgård i Nordingrå. Vi är en stor släkt och många som älskar landskapet där. Oftast träffas vi där på somrarna, men så här en helg sent om hösten är det också väldigt fint.
   Här gratuleras en av barnens kusiner med en stickad bild där hon står och tittar ut över havet från Rotsidans vackra släta klippor. Bilden är bearbetad i Photoshop innan den hamnade i DesignaKnit och blev möjlig att sticka interaktivt.  För att stärka det färdiga resultatet har jag doppat den i en blandning av trälim och vatten innan torkning.





Mösstider

$
0
0

På med mössan! Så här års behövs alltid en eller annan med ny färg och form. Till den här använder jag "småplättar" en variant av det som ofta kallas sjömansbubblor.  Skipteknik passar bäst här eftersom det hoppas över fler än en maska åt gången på några varv. Färgbyte vart sjätte varv, för övrigt en enkel modell med snörp i toppen, fler ska det bli!



Poncho med hålmönster

$
0
0

 Poncho med hålmönster, senaste försöket med spetssläden som jag i långsam takt blir alltmer vän med. Oregelbundna romber i mönstret, en del med fyllning, andra utan. Den här enkla modellen (samma som den jag beskriver närmare här) i ett stycke är väldigt lättburen och går att få plats med under vinterkappan utan att det känns klumpigt. Jag har stickat ihop en mörkbrun ulltråd med en i svart bomull, gillar den lilla färgskiftningen som blir.



Maskinstickning är ett hantverk

$
0
0

Fyndade en trevlig bokserie på loppis idag; Hemmets Handarbetslexikon från början av 90-talet.
Beskrivningen av maskinstickning gör mig glad; utförligt och med fina bilder berättas  maskinstickning som ett hantverk bland andra. Några små smakprov på bilderna här.








Små förvillande mönster

$
0
0

 Det är lätt att undervärdera små mönster.  När man vill återskapa ett inser man ofta att det är svårare än man trodde. Jag såg ytmönstret ovan på en kofta i en affär och tänkte att det där stickar väl jag lätt själv hemma på min maskin. Så enkelt var det inte alls;  även  minimala mönster har många varianter. Men jag har hittat andra intressanta små mönster efter vägen och kommit ganska nära. Nedan exempel på mina försök, alla i tuck med färgbyte vart annat eller vart fjärde varv.



Bäst resultat fick jag med den här rapporten; tuck,  fyra varv vitt, två varv grönt. Här under fler varianter;





Under tiden har jag också googlat förstås och hittat dessa små godingar på KnitItNow; 
Faux seed stitch och Linen stitch. De är stickade med bara en färg men blir också fina med färgbyten.
Här är mina egna provlappar med dessa mönster. Båda är stickade med samma mönsterrapport, men faux seed stitchär i tuckteknik och linen stitchär i skip/slipstitch.



Faux seed stitch

Linen stitch


Rapport, samma till båda alltså. Lilla vågen betyder överhoppad maska, det vill säga Tuck eller Skip/Slip.

 Faux seed stitch glillar jag allra bäst. Nu ska det användas i ett större projekt!



Viewing all 274 articles
Browse latest View live