Quantcast
Channel: En stickmanikers loggbok
Viewing all 274 articles
Browse latest View live

Baskermössa

$
0
0


 Hösten första huvudsak blir en liten knasig baskermössa. Baskerdelen har jag hittat här; "Alpelue" ur Maskinstikkeboka. Jag har använt en DesignaKnit-fil som går att ladda ner därifrån. Till baskern har jag stickat 16 repetitioner av mönsterrapporten, som är 24 varv x 62 m. Inställning skip och färgbyte mellan varje rapport. Sedan har jag stickat en dubbel kant med små rutor på utsidan och sytt på. Kunde ha hängt upp och stickat på den innan jag sydde ihop baskerdelen, men glömde det. Liten tofs på toppen.





Ny babyoverall

$
0
0

  De babyoveraller i merinoull jag stickat till barnbarnen har varit väldigt väl använda.Tidigare overaller bland annat här och här. I våra dagar bärs de flesta barn ofta i sele och då tycker småbarnsföräldrarna att heltäckande ullplagg är praktiska. Barnbarn nummer sex anlände i början av sommaren och behöver en ny till hösten.
 I de minsta storlekarna upp till drygt ett halvår fungerar det att sticka hela overallen i ett stycke,  hela ärmbredden från handled till handledd får plats på 200 nålar. Jag har gjort så och dessutom aldrig maskat av vid axlarna utan fortsatt sticka bakstycket topdown. Hela overallen i ett alltså. Ytmönstret i  Fairisle är hämtat från et gammal vävmönster och har aldrig mer än fyra maskor i bredd i en färg.
 Mönsterpassningen blev långt ifrån  perfekt på denna, men det tror jag inte någon kommer att se när det finns en gullig baby i.


Ytmönstret hittat här. Gamla vävmönster kan vara toppen till stickat.

Spetsforskningen fortsätter; symmetriska mönster i litet format

$
0
0




Nu återupptar jag "forskningen" om hur spetsmönster konstrueras i DesignaKnit (utan spetsmodul) och stickas på Brother 970.  Tänkte göra ett försök att beskriva en möjlig arbetsgång som jag använt för att testa fram ett/flera användbara spetsmönster. Inspiration till arbetsmetoden har jag hämtat från String Geekery, som låter slumpmässigt valda ord översättas till spetsmönster enligt en intrikat metod. Här länk till en inlägg om "Assymetri or Symmetri".

Min intention är här att skapa ett  symmetriskt mönster där man  kör spetssläden  max 4 varv mellan varven med vanliga släden. För att testa från grunden är det klokt att starta med en liten rapport. Jag valde 4x4 maskor. Sedan jobbade jag vidare så här;

1)  Prickade  i en svart ruta på måfå.

2) Valde  visa två rapporter bredvid varandra i sidled,  redefine för att göra rapporten 4x8 m. Sedan flyttades halva rapporten upp en ruta. 



3) Dubblering av rapporten på höjden, redefine. Dubblering igen, redefine. Förflyttning av översta halvan av mönstret så att det  hamnar motsatt den undre delen.


4)  En ruta mindre mitt i varje rapport vertikalt 

5) Halvering av mönsterrapporten och bort med några onödiga rader.



6) Dubblering av rapporten igen.



Jag tycker det är intressant att man så lätt kan skapa ganska snygga mönster bara genom att  prova sig fram och till viss del låta slumpen styra. 

Förra säsongen skapade jag en handfull "nya" mönster genom att testa mig fram på liknande sätt. Några exempel här;









Svart lång kofta med fickor

$
0
0

Den här tunna långa koftan i ull/lin blev lyckad och är användbar.  Eftersom den är svart är det tyvärr hopplöst att fotografera den på ett bra sätt, särskilt nu i höstmörkret. Jag har gjort den ganska lång och  i lätt ballongform, det vill säga lite smalare nertill och så bredare upp till fickorna som jag fällt in i sidsömmarna. Några förkortade varv lade jag också till strax under fickorna för att göra den mera "puffig".  Fickorna är stickade som hängande påsar. Oket är rundfällt och följer den enkla princip jag använt förut,  bland annat i det här inlägget. Spetsmönstret på oket är en förminskad version av granen lace.






Omlottkofta i spräckligt silke

$
0
0




Spräcklig omlottkofta i grönt. Jag har kombinerat en tråd turkos bomull med tussahsilke i en lite udda gröngul färgkombination. Tussahsilkets utmärker sig genom att det är  är ojämt spunnet och lämnar små små färgtussar på ytan. Garnet löper lätt i maskinen trots att det är så ojämnt,  rent silke är ju en smidig och följsam fiber.
Koftan är konstruerad i DesignaKnit, lite på en höft i alla fall när det gäller snibbarna som man knyter  bak. Man kan ha koftan öppen och lämna snibbarna hängande också.












Hål och åter hål

$
0
0




Många hål är det på den här tröjan och det kräver lite handarbete vid stickmaskinen.  Jag har använt min Brother 970 fört över mönstret från diagrammet så att det stickas automatiskt med hjälp av spetssläde. Eftersom de hål som bildas är över två nålar behövs en liten insats när man hänger upp en tråd från föregående varv på en av de två nålarna så att hålet fylls igen. Sedan är det sex varv innan nästa omgång. När man väl får igång snitsen så går det snabbt och känns lite lagom kontemplativt att stanna och lyfta maskor med jämna mellanrum.

För övrigt; enkel rak modell, två trådar tunt ullgarn och så har jag valt att vända avigsidan ut vid monteringen.







Lite stickhistoria

$
0
0

Idag blir det lite stickhistoria!
Utgår från bilder av barnbarnen - inleder med en bild på Arvid 2 år i en av de allra första tröjor jag stickade på maskin när barnen var små det vill säga för över 30 år sedan. Det var då jag insåg att jag inte skulle hinna klä tre småttingar i hemstickat utan hjälp av en maskin. Fick mitt livs bästa present; en Knittax Automatik 2. Tröjan håller fortfarande och sedan dess är jag fast i stickmaskinsträsket.


Arvid får fortsätta i en kofta som han ärvt från storasyster. Mer som den i detta inlägg.


Arvids storebror Vidar har en grå kofta i samma modell. Mer om den här.




Här är Vidar (lite yngre) klädd i en topdown -modell som jag stickat många av. Mer om den här!



Vidar och Arvids syster Sigrid i en välanvänd kofta, som man kan läsa mer om här. Nedan Sigrid i topdown- stickad overall.


Och så kommer Algot, här två år i en favorittröja från 2016. Här finns mer info om den.




Nedan fortsätter Algot i sin tröja med algoritmer. Den kan man läsa mer om här.



Och en disktrasa;


 Hilma 3 år får visa en oktröja från 2017;




Och så avslutar jag inlägget med en bild på Algot och Hilma (i kofta med ok stickad våren 2018)



Kofta i rost

$
0
0


 Kofta i rost, spetsstickad i orange med en svart tråd mot undersidan,  i metoden som kallas platinstickning. Kombinationen ger helheten en bränd lite smutsig ton, som jag tycker är tilltalande. Jag har använt två trådar orange (av en i ull, en i bomull) och en svart tråd i lin.
Spetsmönstret som jag hittat på är det sista av de jag beskriver i det här inlägget. Mönstret har jag glesat ut mer och mer uppåt på koftan, helt enkelt genom att öka antalet varv med vanlig släde mellan varven med spets. Knapparna är i keramik, en gång fyndade under en resa till Tjeckien.






Nya stickrum

$
0
0


Om någon undrar om jag har slutat sticka så stämmer det - men bara tillfälligt! Flytt på gång - från hus till lägenhet. Totalt kommer det att innebära väsentligt mindre yta att breda ut sig på. Men; eftersom jag kommer att bo ensam kommer jag att unna mig lyxen att ha två stickmaskiner uppe samtidigt - en SilverReed 840 i sovrummet och en Brother 970 i vardagsrummet. Återstår att hitta en lösning för hur garnförrådet ska exponeras, men när det är löst lovar jag att dra igång igen.






Vårmössa med P

$
0
0

Första projektet med stickmaskinen i nya lägenheten blir en liten vårmössa. Nytt mönster med bokstaven P lite upp och ner och bak och fram. Tekniken är skip/slipstitch i två färger. Just detta mönster lämpar sig inte för tuck eftersom det innehåller hopp över två nålar på sina ställen. Det känns trevligt att vara igång med stickandet igen, även om allt inte är organiserat och det mesta av garnförrådet står ouppackat i förrådet.




Tröja i jaquard och tuck

$
0
0



Äntligen lite fart i maskinen; tröja i en kombination av jaquard och tuck. Framstycket i jaquard på dubbelbädd, tror varianten jag har använt kallas ladderback jaquard, har i alla fall stickat på huvudbäddens alla nålar, men bara varannan på resårbädden. 
Fotografiet är taget på Island, vid den fantastiska sjön Jökulsarlon där en glaciär kalvar ut i vattnet.  I alla fall hoppas jag att det fortfarande är så - det är nästan 40 år sedan jag stod där. 
Orginalbilden beskars ner till knappt  200 pixlars bredd och så körde jag den i ett onlineprogram för att få till dither- effekten. Hittade ett bra gratis onlineprogram här; https://29a.ch/ditherlicious/. Bilden  sparades och överfördes sedan till DesignaKnit, där man behöver se till att skriva i exakt storlek i pixlar för att bilden ska bli korrekt och klar i stickbart skick. Kul metod, som det var ett par år sedan jag använde.
Till baksida och ärmar skapade jag ett ett tuckmönster i två färger, också kallat mosaikmönster, som jag försökte få till så att det skulle smälta ihop med bildens karaktär. Enkel modell fick det bli för övrigt. Tre tunna trådar i vardera färgen har jag använt, övervägande bomull, men en liten ulltråd slank visst också med.








Mennoniter vid forsen 1.

$
0
0

Under en resa genom delstaten British Columbia i Kanada 2017 råkade vi stöta ihop med en grupp mennoniter. Mennoniterna är en religiös frikyrka nära besläktad med Amish. Precis som vi hade de stannat för att ta rast vid den vackra och vilda Bulkley River. Mötet med dem blev mycket givande och minnesvärt. Det känns viktigt att använda bilderna jag tog på ett respektfullt sätt och så här i stickad version hoppas jag det syns.

I bilden med två unga flickor vid forsen har jag använt tekniken jacquard i två färger. På resårbädden   bara varannan nål i arbete. Ullgarn i blekblått och brunsvart. 





Mennoniter vid forsen 2

$
0
0

Bilden med tre syskon vid forsen är fotograferad vid samma tillfälle som den jag visade i förra inlägget. Den unga flickan och hennes två yngre bröder tillhör mennoniterna. Här tar de paus vid Bulkley river under familjens migration från Kentucky till ön Haida Gwaii utanför Canadas västkust. Alla tre är klädda i för mennoniterna traditionella kläder. 
Jag har bearbetat bilden här innan överföring till DesignaKnit och stickmaskinen. Denna gång har jag stickat i FairIsle med en ganska besvärlig blandning av tunna garner i bomull och lin; vitt/oblekt plus svart/ brunt. En ganska stor kudde, cirka 75 x 60 cm blev det. Baksida i tuck.







Trevlig liten utmärkelse

$
0
0



I år har jag den äran att dela Wadköpings hantverksstipendium med fyra duktiga ungdomar - trevligt!
Den som råkar vara i stan (Örebro) kan gå in och titta på våra utställda alster i Hantverkarboden, Wadköping till 27 juni.


 Ja, så ibland lönar det sig att sticka trots att man, som jag, väldigt sällan säljer något alster.....


Estrids kofta

$
0
0

Yngsta barnbarnet Estrid fyller ett år och firas med en kofta. Den är stickad i merinoull med två olika ytmönster i tekniken skip på silver Reed 840.





Topp i tuck

$
0
0

Det är mycket garnet som är grejen med den här toppen i tuckstickning. Jag har använt ett ojämnt spunnet tunt garn i silke, så kallat tussahsilke, med små kluttar i avvikande färg. Blått med vita fläckar och svart med orange fläckar. Garnet är fyndat på Ebay och eftersom det är så tunt har jag fått plussa på med en tråd bomullsgarn i liknande färger och ändå inte kommit upp i högre maskspänning än 5 på min SilverReed 840. Tuckmönster (enligt nedanstående diagram) gör att stickningen blir bred trots det tunna garnet. Framstycket är bredare upptill fram, vilket gör att jag slipper ringa ur för halsen  då det automatiskt blir lite löst fall där. Runt ärmhålen har jag stickat på en liten kant i slätstickning, lite i valet och kvalet om jag istället skulle ha stickat på en längre tight ärm, men nu får den vara så här så här. Den är tunn och behaglig att ha på sig även en varm sommardag.







Tuck över flera nålar i rad

$
0
0




Tuck över två nålar i rad fungerar INTE, det lärde jag mig tidigt under den långa tid jag tillbringat med stickmaskiner. Så jag har aldrig testat förrän nu när jag får ett infall och ställer ratten på min SR840 på tuck istället för skip när jag stickar enligt rapporten ovan. Det fungerar! Jag byter färg efter fyra varv och stickar vidare, det löper på utan problem! 
Kanske det bara fungerar med tuckmaskor i två varv på rad? Jag testar med tre och det fungerar, blir en i min mening ännu bättre variant av det här enkla mönstret (nedan).


Yr av framgången testar jag med tre tuckmaskor i bredd över tre varv. Nu behövs lite extra tyngd och det känns som jag närmar mig gränsen för vad som är möjligt. Men det går!



Sedan bär det iväg som det brukar; jag byter mönster, testar och testar tills jag sitter med långa stycken med varianter, de flesta inte så lyckade, några ok och några riktigt bra. Nu behöver jag stanna upp och dokumentera.




Observera att jag konsekvent använder symbolen för "skip" när jag ritar mina diagram i DesignaKnit. Om jag inte gör det så kan programmet varna och det vill jag undvika. Släden ställer jag förstås på "tuck" så att rätt nålar väljs ut.

















Vändbar topp i tuck

$
0
0




I den här toppen har jag använt ett av de "omöjliga" ytmönster i tuckstickning i två färger, även kallad mosaikstickning, som jag har ägnat mig åt att experimentera med en period. Obs att diagrammet visar ett ᴗ där jag ställt in maskinen på att sticka tuck. Två tuckmaskor på rad sägs vara svårt för att inte säga omöjligt att sticka på maskin, men det är det alltså inte. Överst på toppen har jag använt en variant av mönstret som jag ska lägga till ett diagram på senare ifall intresse finns. Ett diagram på själva modellen kan jag också lägga till.
Jag har ansträngt mig att göra den här toppen helt vändbar i monteringen, som för övrigt skett helt på stickmaskinen. 








Experiment med förkortade varv

$
0
0



Experiment med förkortade varv har roat mig sista tiden. Testar att sticka över en grupp nålar (här fem i taget) typ 9 varv innan det är dags för förflyttning en bit och förfarandet upprepas.  Garnbyten 
gör att det syns lite bättre vad som har hänt. Först brukar jag köra oplanerat tills jag hittar en sekvens som jag gillar och försöker så återskapa den tillräckligt många gånger för att metoden ska sätta sig. Bara provlappar än så länge....









Kofta med litet tuckmönster

$
0
0

 Jag har sex barnbarn mellan ett och sju år i ålder så nu måste vinterproduktionen igång. Det får bli enkla modeller; här kofta till en 4-åring.  Jag har använt dubbelt ullgarn, därav skiftningen i lilarosa. Modellen har rak isatt ärm. Axelmonteringen har jag gjort direkt i maskinen med rätan utåt så att sammanfogningen syns, snabbast möjliga och ingen nackdel för resultatet tycker jag. Sedan har jag stickat på ärmen uppifrån och ner.
Ytmönstret är i  tuck och lämnar därmed insidan utan långa trådar. Diagram på det ska jag lägga till om intresse finns.










Viewing all 274 articles
Browse latest View live