Quantcast
Channel: En stickmanikers loggbok
Viewing all 274 articles
Browse latest View live

Fyra mössor i olika modell

$
0
0



Mössor som sluter tätt och inte bildar knölar när man bär dem under hjälm, så lyder beställningen från dottern. Jag passar på att testa fyra olika modeller; 



Mössa 1, överst till vänster är lätt att sticka; upplägg med 2x2 ribb. Sticka ett antal varv ribb, sedan lika många varv slätstickning innan avmaskning, som jag på denna har gjort för hand. Blir lite bylsig uppepå kan jag tycka.





Mössa 2,  överst till höger på översta bilden. Här har jag använt en klassisk modell som börjar med 2x2 ribb, där jag också lagt till en rand efter ett tiotal varv. Slätstickning ungefär lika många varv som ribben, sedan uppdelning i fyra sektioner som jag har avmaskat var för sig så att det bildas fyra toppar. Blir en del monteringsarbete när topparna ska sys ihop, annars är detta en trevlig modell. 





 Mössa 3, översta bilden nederst till vänster. Till denna har jag använt en rapport med förkortade varv och lagt till några insnitt som minskar vidden nertill, stickad automatiskt med inställning skip/part. Jag har bytt färg efter varje rapport så här syns konstruktionen tydligt. Hela är alltså stickad på snedden. Den här mössan är klar när sidsömmen är monterad, och går snabbast att sticka av modellerna.





Mössa 4, nederst till höger. Här har jag stickat toppen med förkortade varv enligt diagrammet, precis som på randiga mössan men med en smalare rapport. 
Resåren är stickade sist, med maskor som jag plockat på från kanten. Bra passform men lite omständig att sticka.

Jag har använt merioull/silke (oblekta) och bara merinoull (svarta). Nu ska mössorna testas i praktiken så får det visa sig vilken modell som blir vinnare i långa loppet.







Kofta med droplace

$
0
0




 Kofta i merinoull/lin med spetsmönster Droplace. Modellen är konstruerad i DesignaKnit, har ett lätt rundat bakstycke, isatt ärm som är lite puffig i höjd med armbågen och tight ribb ner mot handleden.
Spetsmönstret, som jag kallar Droplace, kan stickas helt automatiskt med hjälp av spetssläde om man som jag har en elektronisk Brother.




Det känns som det här spetsmönstret kan bli en klassiker - så glad att jag lyckades hitta på det! Det lite speciella är att man först får ett hål över två nålar som ett antal varv (och här kan man variera hur många)  senare sluts. Så det kan bli tätt med hål över eller glest (se exempel längre ner i inlägget) Till koftans droplace har jag genomgående kört åtta varv med vanliga släden mellan varven med spetssläden, som alltid är just åtta i det här mönstret.






Spets i lin

$
0
0


Spetsstickning i lingarn blir alldeles särskilt delikat. Här har jag använt ett lingarn 16/2, färgat för hand i en gulaktigt röd nyans som känns magiskt, kanske särskilt i grått februariväder.

Möjligheten att sticka spets i lingarn och ha kontroll över processen är största anledningen till att jag skaffat en elektronisk Brother. Den har inte gjort mig besviken, snarare gjort mig besatt av att konstruera spetsmönster. Nu ska jag försöka hitta användningsområden för alla dessa påhitt.


En favoriterna hittills är Bird´s eye lace. Mer om framväxten av mönstret i det här inlägget.

Man får hålla lite extra koll när man stickar spets med ett garn som är så stumt som lin. Ibland missar maskinen att förflytta maskorna korrekt. Den som tittar noga kan se att det finns en och annan liten miss i min långa schal, men felen trollas bort rätt effektivt när man ser helheten. Och resultatet ger lön för mödan.











Liten jumper med runt ok

$
0
0



Liten jumper i retrostil. Den här modellen är löjligt lätt att sticka. När jag först kom på den tänkte jag lite som när var liten flicka och klippte till och tråcklade ihop kläder till mina dockor. Min mamma, som var duktig på att sy, gav mig generöst tillgång till de tygstuvar hon samlat på sig (så generös har jag inte varit mot mina egna döttrar). Jag klippte bitar på måfå, draperade på dockorna och tråcklade ihop. Med tiden blev modellerna lite mer avancerade. Något i arbetsmetoden har levt kvar i det sätt jag experimenterar fram mina modeller idag. Nu är det förstås kombinerat med många års erfarenhet av både sömnad och maskinstickning. 

På oket till den lilla jumpern har jag lekt med ett spetsmönster i två omgångar och där emellan röda och naturvita pluppar på varsin rand (handmanipulerat). Framstycket och oket stickas i ett stycke. Oket behöver bara tas av med skräpgarn en gång, innan halskanten. Där hängs det om och minskas samtidigt till halva vidden innan kanten i 2x2 ribb stickas. Ärmarna hängs på från oket och stickas ner till handleden.

Jag har använt platinsstickning där det är slätt eller spets (beige ullgarn ytterst och en tråd råsilke på insidan). Liten knapp rund knapp med virkad hälla fick det bli vid halsringningen som sluter ganska tätt mot halsen. Jag är nöjd med resultatet, fler tröjor ska det bli i den här modellen!






Enkel variant av runt ok i Fair Isle

$
0
0

En liten kofta i merinoull med ok i Fair Isle. Samma snabbt stickade koncept som jag brukar använda när jag stickar överdelar med ok. Jag tar bara av arbetet från maskinen en gång per stycke och det är när jag kommer till halskanten. Nu är jag på gång att testa en garterbar som förhoppningsvis kommer att göra det lättar att avmaska mitt i arbetet flera gånger på oket, men på denna har jag alltså bara minskat i okets sidor och så en enda gång på slutet. Blir lite bulligt högst upp mot halskanten, men inte så farligt.
Tvekade lite denna gång om den fina aviga sidan istället skulle få bli utsida, men det blev en traditionell variant med rätan ut. Nästa gång kanske jag vågar testa det också?






Apelsintröja

$
0
0

 Liten tröja som till färgen och lite i formen liknar en apelsin. Jag har tränat på att använda en garterbar för att flytta maskor på oket och ja- det tappades en del men gav ändå mersmak. Mest nöjd blev jag med att det är såpass lätt att få olika spetsmönster att passa ihop - här har jag använt tre olika ytmönster; med olika breda rapporter. Typ så här;  sticka en bit med en rapport som är 12 maskor bred, sedan plocka ihop var 6:e maska. Byt till en rapport som är 10 maskor bred, sticka en bit, plocka ihop var 5:e maska. Byt till en rapport som är 8 maskor bred, sticka en bit, plocka ihop var 4:e maska.  Hm, det finns en logik i metoden, även om jag tappade bort mig lite efter vägen - mönstret längst ner stämmer inte riktigt in som jag önskar. Och spetsmönstren hamnade lite olika fram och bak.
Ja, det är en tröja med mycket experiment detta; förkortade varv lite här och där kompletterar oket. Ärmarna fick bli lite korta och puffiga nertill, liksom hela tröjan. Rolig att sticka och en bra modell/ metod att fortsätta förädla!




Experiment med tomma nålar i spetsmönster

$
0
0

Nu experimenterar jag med en metod jag just kom på; tappade/överhoppade maskor i spetsmönster. Först tänkte jag att det skulle gå att sätta nålar i  A-läge, det vill säga i bakersta läget utan något garn på nålarna och sticka med spetssläden på Brother 970. Men det gick inte - nålarna väljs tydligen inte ut korrekt om inte alla är med i leken. Så då testade jag en annan variant, att på några ställen i mönstret, här efter varv 4 och varv 28, föra tillbaka de tomma nålarna från arbetsläget medan jag med vanliga släden stickar de två varv som ska vara mellan hålen. Så tillbaka med nålarna igen innan jag fortsätter köra med spetssläden.  Bildandet av nya maskor skjuts då upp några varv och resultatet blir ett luftigare, men fortfarande regelbundet spetsmönster.
Metoden går säkert att tillämpa på många andra mönster. Mina tester är alla gjorda med nummer 146 ut Stitchworld 3. Utan förändringar ser mönstret ut som bilden här under. Fint som det är utan modifikation också! 






Och här igen med överhoppade/tomma nålar, denna gång på varv 10 och 34.

Platinstickad grön topp med spets

$
0
0


 Det är så roligt att sticka spets  - jag har svårt att sluta. Sist ut är en tunn topp platinstickad i två  lintrådar; grön på rätsidan och svart på avigsidan. Trådarna täcker inte varandra helt när man stickar platin,  men lägger till lite skiftning i färgen och relief. Sen håller sig inte trådarna alltid där de ska och då blir det ränder där man inte har tänkt, det kan man välja att acceptera. Jag är långt ifrån perfektionist vid stickmaskinen och orkar sällan repa upp och sticka om.

Halsen på den här toppen har jag valt att sticka lite högre. I stället för att göra den urringad fram har jag lagt till typ 10-14 varv extra till en liten, liten ståkrage som sluter ganska tätt mot halsen. Nästa gång ska den få bli lite högre.

Ärmen är nätt upptill, stickad rakt därifrån  och ner till strax ovanför armbågen där jag har tagit av arbetet och minskat till en tredjedel av vidden precis där spetsen börjar.  Gillar typen av ärm, som sitter tight ner mot handleden.

Jag har stickat på hålkortsmaskin med samma mönster som i det här inlägget.




Provlappar

$
0
0


Jag ägnar mer tid åt att testa tekniker på provlappar än att sticka användbara saker. Provlapparna, eller provremsorna  blir ofta flera meter långa, alltid finns det en ny variant satt testa. Idag blir det ett litet axplock bland de senaste. Hålkortet ovan stickat som "man ska" med spetssläde blir som längst ner på provremsan. Med fyra varv istället för 2 mellan hålvarven blir det som en bit upp. Överst  testar jag vidare med att plocka bort nålar som blivit tomma efter hålvarv och låter dem stå i "nonworking" läge några varv. Mer om den här metoden i det här inlägget.


Här har jag kört samma metod, överst som "det ska vara" och under variationen med tomma nålar. Blev glatt förvånad över upptäckten att det blev hål över tre nålar automatiskt, något jag annars bara fått till genom att plocka för hand.


Exempel på handplockade hål över 2, 3, 4, 5, och 7 nålar. Alla kräver de sin egen metod och här är jag fortfarande i undersökningsstadiet.




 Ovan ett test som krävde mycket möda. Jag ville göra minskningar fördelade över hela stycket i ett spetsmönster, som till ett runt ok. Längst ner en rapport över 13maskor som med garterbar (inte så skicklig än) minskades ner till 7 maskor. Målet var att få mönstren att rada upp sig exakt i höjdled. Lyckades! Båda mönstren är påhittade i DaK.


 Till sist ett mönster jag inte gjort något åt, bara lagt in i datorn och testat. Det kommer ur Kathleen Kinders "The Technique of Lace" som jag nyligen köpt. Mycket bra grundbok i spetskonstruktion!







Sommarlätt

$
0
0

 Sommarlätt topp med bird´s eye lace. Garnet är hemfärgat lin 16/2 och modellen stickad i sidled, väldigt enkel och lätt att göra. Förhoppningsvis blir den väl använd i sommar, med ett linne under ):





Röd rand

$
0
0


Sidledes stickad tunn klänning med en bred glödande rand i spets mitt fram och mitt bak. Det röda lingarnet är hemfärgat och skiftar lite i färg. Enkel modell med kilar i sidorna, kort ärm, stickad i ett enda stycke och monterad med maskstygn i sidorna.
Spetsmönstret har jag hittat på själv och tidigare visat här.













Raglan till liten och stor

$
0
0




Sitter på den bästa av platser och monterar sidledes stickade raglantröjor. Monterar och monterar förresten - den lilla är ihopsatt direkt i maskinen och har bara några trådar att fästa. Modellen jag testar är "One Hour Raglan" som finns på Ravelry. Jag har stickat liknande som jag konstruerat själv tidigare, men nu kändes det lite trevligt att få utgå från någon annans instruktion. Den stora koftan följer beskrivningen, förutom tillägget av spets på bakstycket och nederst på ärmarna. Den lilla tröjan är omräknad och lite förenklad och monteringen fixar jag alltså direkt i maskinen.
Tar det verkligen bara en timme att sticka en raglantröja efter den här beskrivningen? Nja, inte första gången, men när man bekantat sig med modellen och stickat några stycken går det undan. Jag ska kolla klockan nu när jag snart är i gång med nummer tre!


Uppdatering; Nu har jag stickat en till; glömde klocka exakt men jag satte igång när min man började slipa köksgolvet och var klar med tröjan när han var klar med golvet. Runt två timmar tror jag det tog. Tydligen behöver jag fortsatt träning! 

Garnet i alla de tre tröjorna är två trådar gråbrun ull, varav en merino. Monteringen blir såpass osynlig att tröjorna kan användas med valfri sida ut.










Raglan i turkos

$
0
0


Dotter på besök hos oss på landet passar på att testa min senaste raglan. Ja, hon tycker det är en bra sommartröja och gillar färgen, så hon får ta den med sig.
Tre tunna trådar  i lin och bomull; två i turkos och en natur. Inställning 9 på Brother 860. Grundmodellen är den samma som här och här. Enklast möjliga spetsmönster mitt fram och mitt bak. Hela härligheten är stickad sidledes i ett enda stycke och monterad direkt i maskinen.






Med en liten frill

$
0
0



 Ännu en sidledes stickad raglantröja (fler finns här och här och här).  Denna gång har jag börjat med att sticka enliten frill eller volang, som jag sedan har hängt upp på maskinen istället för vanligt upplägg eller skräpgarn som man vanligtvis startar med.
Volangen går supersnabbt att sticka; Gör ett upplägg över 16 nålar, * sticka fyra varv på alla nålar, skjut 4 nålar  i motsatt sida sida om släden i viloläge, sticka 10 varv över de 8 återstående nålarna, upprepa från *! Inget snoende runt maskor som annars är vanligt vid förkortade varv. Nu bildas istället fina hål längs volangen, just vad vi vill ha!
När jag ändå var inne på hål fick jag för mig att forma ärmen genom några förkortade varv mitt på, även dessa synliga, och så några omgångar som bildar små hål på bakstycket.... Roligt att köra lite förkortade varv här och där, gäller bara att komma ihåg var, om man vill ha det symmetriskt.
Volangen ville jag egentligen ha längre åt sidan på framstycket men det visade sig vara svårt att lösa eftersom raglanminskningarna hamnar där.
I stort är jag nöjd ändå. Allt är monterat direkt i maskinen, vilket gör att den enda synliga avmaskningen blir på insidan ärmarna, om man väljer att ha tröjan med rätan ut, annars syns inte den heller. Fyra tunna trådar bomull, lin och en skvätt silke har jag använt.








Test av ny modell

$
0
0


Test av ny modell. Bilden ovan är mer en tankeskiss, inget jag följer exakt maska för maska under stickningen.
Jag lägger upp nertill och stickar rakt upp till den sneda kanten som hamnar ungefär i höjd med armhålan. Där börjar jag skjuta ut nålar i viloläge i båda sidorna av nålbädden, en per varv, (ungefär som när man delstickar en häl). När en tredjedel av nålarna återstår i mitten maskar jag av dem, stickar med skräpgarn över en tredjedel (den blåmarkerade i skissen) och tar av den. Resterande nålar skjuts i arbetsläge och där kör jag vidare med spetsmönster, som alltså hamnar upp över axeln och ner en bit på bakstycket. När det är klart stickas den av med skräpgarn och så stickar jag andra sidan likadan. Avslutar med att hänga på båda axelpartierna och sticka resten av bakstycket topdown.
 En bred halskant i samma spetsmönster fullbordar det hela, där jag har minskat vidden mot halsen med en garterbar en bit innan avmaskningen, konstigt nog syns det knappt fast det är mitt i hålmönstret. Tja, en något lite omständig modell kanske, men den känns bra på och går att utveckla.





Raglan med kort ärm

$
0
0

Nu har jag testat en kortärmad variant av sommarens favorit, raglantröjan. Den är liksom de tidigare (som jag berättat om här , här, och här ) stickad i sidled och helt monterad i maskinen. Kanske verkar det inte ut att vara värt besväret med alla dessa förkortade varv, men modellen får en följsam och bra form över axlarna och det är skönt att slippa sömmar både där och i sidorna. Enda synliga monteringen hamnar mitt fram.
Materialet, oblekt lin 16/2 plus en tunn tråd råsilke bidrar till känslan. Lite enkel dekor med hål som ser ut som små ögon; gjorda med åtta extra varv över två nålar. 



 I den gamla mjölkkammaren brukar jag ofta fotografera mina stickade alster när vi är på lantgården i Nordingrå. Det är något särskilt med ljuset här.




Experiment i blått

$
0
0

Sommarens experiment med förkortade varv fortsätter. Det har blivit en rad raglantröjor, men här testar jag istället att lägga de förkortade varven utspridda i grupper över en hel tröja. Metoden liknar den jag använder till klassisk babytröja, men här får de förkortade varven bilda rader med hål, inte så dumt tycker jag. Tröjan är stickad med några trådar trådar i bomull och  lin, inget fint garn eftersom detta främst är en test. 
Så här gör jag; starta med en smal remsa (18 nålar bred), lite samma metod som i raglantröjan med volang, men denna har förkortade var som bildar små vågor på mitten. Remsan hängs upp och får bli upplägg till tröjan som stickas i sidled. 
De förkortade varven börjar redan efter 6 varv så här; *skjut bort 10 nålar vid halsen och sticka  4 varv över de återstående.  Skjut bort  ytterligare en grupp nålar och sticka 8 var över nålarna i arbetsläge, skjut tillbaka alla nålar utom de 10 mot halsen och sticka 4 v över nålarna i arbetsläge.  Sticka 6 varv över alla nålar*. Upprepa typ tre gånger innan ärmen.
 Ärmen (efter en omgång skräpgarn) består av ett antal likadana omgångar med förkortade varv, ja och så fortsätter det runt om tills man är tillbaka mitt fram. Allt monteras direkt i maskinen, så när den plockas ner ser den ut som på bilden nedan.







 Tröjan blev inte perfekt, lite tight även på min slanka dotter. Men metoden är värd att utveckla. 




Mesh i silke och lin

$
0
0



 Mesh i oblekt råsilke och svart lin - tillsammans blir det delikat och får ett skimmer av silver.
Jag har stickat på Brother 970 och använt spetssläde och ett litet hålmönster. Istället för 2 varv med vanlig släde mellan hålvarven som det står i diagrammet så har jag kört 4,  då går det dubbelt så fort och blir lite mindre glest, bra tycker jag.
Modellen är baggy och enkel;  till bakstycket upplägg över 84 + 84 nålar, 128 varv rakt upp, lite avfasning vid axlarna innan avmaskning, totalt 138 v, 30 + 30 maskor kvar vid hals. Framstycket har stickat lika förutom att  jag ökat på bredden ca 10 nålar successivt i varje sida från varv 100. Eftersom framstycket blir lite bredare än bakstycket men lika vid axlarna så bildas ett litet lätt waterfall vid halsen.  Halshålet fram blir alltså lite bredare än halshålet bak och hänger ner lite, typ världens enklaste halsringning.







Mosaikstickat i höstfärger

$
0
0

Härligt att sticka varma kläder igen. Först ut är liten tröja i höstfärger; orange och brunt. Ull/bomull /lin; tja som vanligt gott och blandat ur garnförrådet. Skip/slipstitch  i två färger, oftast kallat mosaikstickning, är också en favorit att återvända till. Jag tröttnar aldrig på dessa samtidigt strikt begränsade som oändligt varierade mönster.
Ytmönstret är skapat i DaK8 och tröjan stickad på Silver Reed 840. Till mosaikmönster är färgväxlare nästan ett måste; man stickar ju med en färg i taget och byter vartannat eller som här vart fjärde varv. Silver Reeds YC6 kan ställas om från enkelbädd till dubbel, växlar automatiskt mellan två färger och  är min favorit bland färgväxlare.




 Halsen är typ vad jag tror att man kallar båthals; det vill säga hög och nästan rak med en liten invikt kant.   Hälla och knapp som håller ihop vid halsringningen ska det bli.

Blå ögon, blå kofta

$
0
0

Såklart en blåögd lintott ska ha en blå ullkofta till hösten. Farmor har stickat den i tuck med stadiga dubbla kanter. Tittar man noga kan man se att det finns en liten kedja precis intill framkanten och halsen. Lätt att få till; man bara gör ett så kallt virkat upplägg innan den aktuella plaggdelen hängs på och kanten stickas. För övrigt en klassisk kofta med rakt isatt ärm och små silverknappar. 





Viewing all 274 articles
Browse latest View live