August 22, 2017, 11:43 am
Kofta med pluppar (eller vad ska man kalla det?) på oket. Jag har använt samma modell som i mina senaste alster, bål och ok stickas i ett, nedre delen av armarna hängs på och stickas sist (någon gång ska jag ta mig tid att berätta mer utförligt hur jag gör, för detta är en modell som är lättstickad och enkel att variera).
Och det är roligt att sticka pluppar på maskin, jag lovar! Snabbt går det också. Jag stannar maskinen på lämpligt ställe och stickar förkortade varv över fyra maskor i taget, totalt åtta varv extra fram och tillbaka, samtidigt som jag snor garnet runt nålen intill i vändningarna (som man brukar vid förkortade varv där man vill undvika små hål). Sedan fortsätter jag till nästa plupp-ställe och upprepar proceduren. Cirka femton slätstickade varv mellan omgångarna med pluppar.
Resår med två aviga, två räta runt kanterna. Två trådar merinoull, metallknappar från Kina.
↧
September 9, 2017, 11:54 am
Liten kofta med bubblor på oket. Till all lycka är bubblorna förlåtande vid monteringen; sömmen som hamnar på axeln i den här modellen syns knappt.
Garner i merinoull, lite bomull och lite lin; en hipp som happ blandning av naturmaterial är min vanliga melodi. Har aldrig förstått det där med att hålla sig till en enda typ av garn och så vill jag gärna köra med två trådar ihop som en försäkring om ett går av i maskinen.
Fler bubblor i ännu mer varierande storlek ligger i planeringen, men först behöver jag bråka med mitt nyförvärv, en Brother 970. Den är bättre begagnad och har stått i träda i många år, så det tar sin tid. Det är första gången jag testa en elektronisk Brother. Förhoppningsvis kan jag koppla den till datorn och köra med DesignaKnit så småningom. Koftan här är stickad på SK 840.
↧
↧
September 20, 2017, 4:46 am
För några veckor sedan blev jag ägare till en Brother 970 med diverse tillbehör. Den hade stått i träda i ett antal år och det tar tid att göra rent och lära känna den. Jag har ju kört Silver Reed 840 de senaste åren och har varit nöjd med den, men jag vet att Brother rasslar trevligare sedan många tidigare år ihop med en hålkorts- Brother. Jag gillar också Brothers spets och möjligheten att koppla på en KG-släde och det har jag aldrig testat förr. Tänker mig att Brother i stort är en bättre och mer flexibel lekkamrat när man vill experimentera så mycket som jag gör.
Nu väntar jag på en Brotherlink 5 som ska gå att koppla till DesignaKnit. Det är så gott som uteslutande egna mönster jag vill sticka och det måste gå lätt att överföra från datorn till maskinen annars är 970 inget för mig. Återstår alltså att ta reda på.
Under tiden utforskar jag maskinen. Ibland spjärnar den emot, som när jag stickar för fort, då låter den bli att välja ut nålar som den ska. Så det gäller att ta det varligt.
Lite experiment kan jag förstås inte låta bli. Efter att ha testat ett antal "riktiga" spetsmönster har jag kört inbyggda mönster avsedda för tuck med invertera-knappen intryckt. Blir ibland riktigt bra. Jag gillar spets som har ganska glest mellan hålen. De här exemplen har max två varv med spetssläden i taget.
↧
September 26, 2017, 11:11 pm
![]()
Jag fortsätter att testa igenom mitt nyförvärv Brother 970. Här; platinstickning på resår- eller dubbelbädd.
Brother´s garnförare för platinstickning är lättare att använda än SilverReed´s bland annat för att man enkelt kan byta mellan garnerna som ska lägga sig utanpå respektive på baksidan. Bred ribb med rutig effekt, som på bilden nedan är därför en relativt enkel match. Lägger man istället till lite "racking" så får man sicksackeffekter som är roliga. Båda dessa metoder finns beskrivna i manualen.
Av bara farten provade jag också att ställa dubbelbädden på H, låta alla nålar vara i arbete på huvudbädden och lägga till några enstaka extra nålar på resårbädden. Och så racka lite på det (översta bilderna). Blev också en intressant, lite tätare effekt som tål att utforskas mera.
![]()
↧
Jag fortsätter att lära känna min Brother 970 genom att testa tillbehör och sticktekniker.
Jacquard på dubbelbädd är särskilt utmanande och lite farligt, det vill säga det känns som det kan bli ännu fler fel och missöden än vanligt och man ser inte vad som händer förrän det är för sent.
Trots farhågorna fick jag till en liten halsduk med randig baksida till slut. Jacquard med randig baksida blir tunn och smidig trots att alla nålar på båda bäddarna är i bruk, särskilt om man jämför med den vanligare varianten med birdseye. Tror det är lättare att få till den randiga på Brother än på Silver Reed.
Baksida med birdseye på provlappen under;
↧
↧
October 15, 2017, 2:52 am
Mössa och halsduk i merinoull/lin till hösten. Nu, efter en dryg månad med Brother 970 är jag hemmastadd med maskinen och kan börja producera annat än provlappar. Jag skaffade en elektronisk Brother mycket för att kunna sticka spets, för här överträffar Brother Silver Reed tycker jag. Den känns säkrare och tryggare på alla sätt, och mer tillåtande när man vill experimentera, både med motsträviga garner och komplicerade mönster. Här har jag dock hållit mig till ett mönster som finns inbyggt i Designaknit. Med sladd från datorn går det som en dans att överföra till 970 och sedan är det bara att köra.
Handstickad topp på mössan;
↧
October 19, 2017, 4:51 am
Spetsmönstret till höger,
hittat här, försöker jag nu återskapa med hjälp av DaK. Jag kämpar envist i programmet utan den spetsmodul som egentligen hör till och som antagligen skulle göra arbetet betydligt lättare.
Spets är nog de mest intrikat uppbyggda mönstren både när man stickar för hand och på maskin. Jag vill ju begripa mig på hur dessa mönster är konstruerade i grunden och hur man gör dem möjliga att sticka någorlunda automatiskt på maskin. Det tror jag är lättast smala vägen; det vill säga genom att titta på mönster, bryta ner dem och bygga upp igen. Målet är att kunna göra egna mönster som är mer än bara enkla hål (så kallad simple lace) för det har jag gjort förut.
Nu har jag en elektronisk Brother att testa mig fram på och det är mycket därför skaffade den - jämfört med Silver Reed har Brother många fördelar när man jobbar med spetsstickning.
Hur gör jag i DaK? Jo, oftast utgår jag från ett nytt tomt "pattern setup" i lämplig storlek. Jag ritar i svarta rutor där jag vill att maskinen ska flytta en maska och i den riktning jag vill att den ska göra det (riktningen är än så länge något jag oftast gissar). Inställningen är vanlig FairIsle och det är också så jag sparar och överför det färdiga mönstret. Den svarta färgen ska vara inställd så att den väljer ut nålar (lång nål = selects needles). Jag ser också till att lägga in tomma rader där bara huvudsläden ska sticka.
När jag tror att mönstret är klart så överför jag det till maskinen och teststickar. Då brukar det så gott som alltid bli fel och så följer ett antal vändor med justeringar innan mönstret fungerar som det ska. Jag har inte lyckats att få till det här mönstret exakt som förlagan, men det får duga.
Vill någon testa så kommer diagrammet här. Det borde funka på hålkort också eftersom det är 8 maskor brett. Till Silver Reed måste det nog omarbetas lite.
↧
October 25, 2017, 3:48 am
![]()
Inställningen F,
fine lace eller finspets på Brother´s spetssläde används inte så ofta. Den är värd att testa och uppvärdera, tycker jag. Jämfört med tuck som ger struktur och syns bäst på avigsidan, så får man med fine lace effekten på rätsidan. En annan skillnad är att finspets ger en tät och fast yta istället för luftighet och bredd som man får med tuck. För övrigt ser dessa mönster ut som spetsmönster och kan också stickas med inställningen L som till vanlig spets; då får man de tydligare hålen i stickningen och inte samma täthet i resultatet.
Vinterkläder kan med fördel få vara täta. Här har jag använt ett litet mönster i finspets på en mössa och ett par leggings i barnstorlek. Garnet är merinoull.
↧
November 7, 2017, 6:50 am
Förra veckan fick jag några lugna dagar på släktgården i Nordingrå. Där uppe har jag min gamla Brother 860 stående. I dessa digitala dagar känns det avkopplande att sitta vid en helt mekanisk maskin, och med den utsikten förstås.
Jag fick ihop en tröja med partier i spets, modellen är min numera väl beprövade med ok och söm längs axlarna. Ett och samma hålkort hela tiden, men jag har varierat antalet varv med vanlig släde mellan hålvarven så att mönstret blir mer utdraget och därmed mer snabbstickat.
Till tröjan har jag platinstickat två lingarner ihop, det ena melerat i turkos och blått, det andra mörkblått.
↧
↧
November 11, 2017, 9:33 am
![]() bilden hittad här
|
|
Det här spetsmönstret kallas
Flame Chevron och kommer ursprungligen från
Barbara Walkers samlingar. Jag har sett handstickade versioner lite här och där, men ingen maskinstickad.
Besatt av spetsmönster som jag är just nu så känns det som som en härlig utmaning att skapa den elektroniska varianten som går att sticka helt automatiskt med spetssläde. Som vanligt använder jag DesignaKnit8 utan spetsmodulen.
Först gjorde jag misstaget att räkna maskor i diagrammet för handstickning och börja med en 10 maskor bred rapport (som det ser ut på bilden överst). Det var fel; 7 maskor och hela 90 varv landade jag på till slut. Efter många försök och tester funkar mönstret nu helt felfritt att sticka på min Brother970. Gissa om det är roligt att knäcka koden!
↧
November 17, 2017, 8:52 am
Jämfört med spetsen i förra inlägget är det här ett enklare mönster att överföra från handstickning till maskin; Yin And Yang lace från Knittingfool. Mönstret är lättstickat, hela tiden kör man bara 4 varv med spetssläden och så två med vanliga.Sedan upprepar man det så långt som man behagar.
För att testa lite variation i rapporten så lade jag till en ett hål i den fyllda triangeln och tog bort ett hål i den andra. När man väl har mönstret inlagt i DaK går det lätt att variera och ändra lite efter behag. Sedan brukar jag spara alla varianter, som nu börjar bli många på varje mönster, suck; börjar bli ganska stökigt i datorn med alla gamla testmönster som skräpar.
↧
November 26, 2017, 5:00 am
Nej, jag står inte på någon julmarknad och säljer spetsar - jag bara stickar provlappar.
Ju mer jag håller på desto mer gåtfullt blir det, det vill säga även om jag nu kan hitta på och konstruera mönster som går att sticka som spets så har jag ingen aning om resultatet kommer att se ut förrän jag provstickar. Det är nog så det är med spets, bara att följa reglerna och pricka i några rutor (mer om det i ett följande inlägg). Sedan sticka och se hur det blir.
Dagens testmönster får heta julmarknad, mest för att ska ha en chans att komma ihåg när jag gjorde dem så att de möjligtvis går att hitta på datorn.
↧
December 1, 2017, 12:49 am
Snabbstickat set till en liten människa; tröja stickad topdown och leggings. Tröjan börjar alltså vid halsringningen och stickas därifrån med ökningar för raglan enligt principen som också förklaras i
det här inlägget. Man stickar först fram och bakstycke och sedan ärmarna, som då samtidigt monteras ihop med de färdiga styckena.
I den traditionella versionerna av den här metoden bildas små hål längs monteringen eftersom man hänger på en liten lös trådögla på yttersta nålen. I mina senare versioner flyttar jag först ut en maska i den sida som ska ökas innan jag hänger på den lilla öglan på nål nummer två från kanten. Då slipper jag hålen och får en liten kedja istället.
Litet ytmönster i finelace ger ytan liv på tröjan. Två trådar ull; en merino och en kashmir som körs tillsammans och ger lite spräcklighet.
Leggings har jag kontruerat i DaK och stickat interaktivt. Tröjan följer en enkel princip och där har jag skippat Dak och koncentrerat mig på att få till det lilla ytmönstret; ja, det bästa ur två världar!
↧
↧
December 8, 2017, 8:32 am
Tja, en gråbrun mössa med ett litet spetsmönster, utan stora åthävor. Jag har plockat mönstret
härifrån, men ändrat det lite, plockat bort några rader. Krympt ner rapporten helt enkelt. Det är en lätt match att ändra mönster när de har lagts in i DesignaKnit. Längst ner finns en bild på testlappen med mönstret som det såg ut från början.
Jag har också använt platinstickning allt utom toppen som är stickad för hand, så där syns det att det är två olika garner inblandade.
Rapporten ut innan jag ändrade;
↧
December 15, 2017, 8:29 am
Årets julklappar till mig själv;
A Machine knitter´s guide to creating fabric, utgiven 1983
. Den ultimata klassikern till en inbiten maskinnörd, proppad med så många udda tekniker att de kommer att hålla mig sysselsatt livet ut. Allt beskrivet med bilder på svartvita provlappar och lite lagom knapphändig information; det är fullt möjligt men du måste tänka till själv. Den här boken kostar en del i andra hand; jag gav nästan 600 kr för min på Ebay och fick ett väldigt fint exemplar. Den verkar vara värd det. Vad sägs till exempel om "
a combination of fairisle patterning with laternal transfer lace"(bild tre nedan) eller "
two colour ribs on a stockinet backing" (bild fyra nedan
)!?Från Ebay kommer också garnkonerna med 1,2 kilo garn i 50% silke/50% lin. Det visade sig vara ett mycket tunt garn med långa sega fibrer - perfekt till spetsstickning som jag nördat in mig på under hösten. Under 500 kr fick jag ge inklusive frakt.
Och så julklapp nummer tre; en varvräknare på magnetiska ben till min Brother 970, hittad
här. Märkligt nog saknar maskinen mekanisk varvräknare, så denna flyttbara kommer väl till pass. Dessutom ser den ut som en liten trevlig utomjording. Väldigt nöjd med alla tre klapparna!
.
![]()
Litet stickprov med nya garnet;
↧
December 20, 2017, 8:49 am
Det går allt bättre att konstruera egna spetsmönster i DesignaKnit. Här är min julklapp till alla som har en elektronisk Brother; Granen Lace. Tanken var att mönstret skulle likna granar, men blev förtjust i de perfekta liksidiga trianglarna jag råkat göra. Så slutprodukten blev trianglar med granar i. Nu är det nog bara jag som ser granarna....
För övrigt går det så mycket lättare när jag lärt mig styra över riktningen som maskorna flyttas i. Svarta rutor på ojämna varv ger ett hål där maskan flyttas till höger. Svarta rutor på jämna varv ger ett hål där maskan flyttas till vänster.
Det finns några principer, eller regler som jag följer i det här spetsmönstret. Först ; alltid fyra varv med spetssläden mellan hålvarven.
Antalet tomma varv mellan hålvarven är också viktigt att hålla ordning på. Det här mönstret följer principen alltid två tomma varv mellan de med svarta rutor.
Resultatet blev här en mjuk lång halsduk i merinoull/silke. Jag ska komplettera med ett provlapp i ett tunnare garn, som jag tror kommer att ge ett mer definierat resultat av spetsmönstret Granen lace.
↧
December 29, 2017, 11:09 pm
Variationer av spetsmönstret
Granen lace. I mönstret ovan har jag minskat avståndet mellan partierna med hål; mera hål och mindre trianglar med slätstickning blir resultatet. En mer skir spets, om man önskar sig det. Men man kan önska sig annat också och ibland är DesignaKnit alldeles för lätt att arbeta i när det bjuds på så enkla grepp för att förändra ett mönster. Första varianten av
Granen lace, som jag använde till halsduken i förra inlägget , är det på bilden nedan.
Sedan har jag fortsatt testa; vad händer om man placerar "granarna" det vill säga trianglarna rakt ovanför varandra? Resultatet ser ni nedan. Överst på den provlappen syns också vad som händer om man speglar den varianten horisontellt; då bildas romber med hål.
![]()
←
Under arbetets gång upptäckte jag hur "grenarna" förändras om jag börjar rapporten med ett tomt varv, i stället för som i rapporten ovan ett varv med svarta rutor. Effekten blir då att maskorna som ska bilda hål lyfts in mot mitten och "granen" får en mjukare form. Hm, bra att hålla koll på i fortsättningen!
![]()
←
Favorit, till slut, blev den här varianten av mönstret där granarna är förskjutna så att det bildas en fin sicksackslinga med slätstickning mellan dem. Det mönstret ska jag använda mig av i ett kommande projekt!
Kanske fortsätter jag också att använda svart garn, vilket är en utmaning i sig, men risken för att garnet ska brist minimeras av att jag kör med två trådar tunt garn i en hållbar kvalité.
↧
↧
January 6, 2018, 11:40 pm
År 2018 tas emot i en ny basker. Modellen är rolig att sticka; helt automatiskt med inställning part/slip/skip (denna gång kör jag Brother med partknapparna intryckta). Jag har laddat ner "alpelue" som DaK- fil direkt från
Maskinstickeboka.
Har testat den här modellen tidigare och vet att den känns nästan som trolleri; upplägg med skräpgarn, sticka mönsterraporten 16 gånger, avsluta med skräpgarn, ta av och sy ihop med maskstygn i en sida.
Baskern går att använda som den är, men jag tycker den är fin med ett ripsband i kanten. Bandet reglerar också vidden till exakt passform och går att fälla ner så att mössan kan dras över öronen.
↧
January 9, 2018, 11:17 pm
Det är svårt att fotografera svart spets för att inte tala om hur besvärligt det är att sticka den, särskilt i den här mörka årstiden. Efter ett bakstycke tänkte jag, men äsch, hela behöver inte vara spetsstickad, jag gör resten utan mönster. Så det blev en tröja med spets på ryggen, slätstickad framsida och ärmar i 2x2 ribb. Tighta, trekvartslånga ärmar är mest praktiskt till vardags tycker jag.
För att försäkra mig mot olyckor i form av bristande trådar så har jag använt två tunna garner stickade ihop; en i lin och en i ull. Så tröjan värmer lite lagom fast den är tunn.
![]()
![]()
Mer om framväxten av mönstret
i det här inlägget.
↧
January 19, 2018, 7:44 am
Bird´s Eye är namnet på ett klassiskt spetsmönster, bland annat publicerat i
Heirloom Knitting. Traditionellt stickar man det förstås för hand. Mönstret kräver i sin ursprungliga form att man gör förflyttningar av maskor varje varv. Jag testade först på maskin genom att flytta maskor manuellt - då blir resultatet som på översta bilden, helt snarlikt originalet, med spetsmönster på varje varv.
Men så ville jag ha fram en variant som går att sticka automatiskt med hålsläde och då med två varv mellan förflyttningsvarven, som Brothermaskinerna helst vill ha det.
Så jag gör som jag brukar; testar, testar och testar;
Bird´s Eye på maskin
Variant 1;
Två varv före och efter hålet ger "ögat" en avlång form.
Bird´s Eye variant 2;
Två varv före hålet gör att "ögat" hamnar lite förskjutet. Effekt syns i denna variant även i hålmönstret mellan "ögonen".
![]()
Bird´s Eye variant 3;
Denna variant med färre varv är mest lik originalet. Även här syns effekten i hålmönstret mellan "ögonen" och bildar ett galler med synliga diagonala linjer.
![]()
Vilken variant är bäst? Tja, inte vet jag. Alla går snabbt att sticka och kan läggas till en snabbt växande mönsterskatt att plocka ur vid framtida projekt.
Nedan; Birdseye variant 1 i silke/lin.
↧